неделя, 14 март 2010 г.

Песен За Щастие и(ли) разказ за Happy Birthday ?

Тази тема е част от състезанието BLOG CHALLENGE, по инициатива на Пламен от Блогатство. Ако ви хареса – поставете коментар отдолу.

Разказ в размисли
Не познавам човек който да не обича музиката. Кой ли не помни мелодиите от детството?! Любимите песни на съзряването и "химните" на първата (не)споделена любов?! Сега неизменните стилове и нови звезди,народни и всенародни ритми, звук и картина в линкове и тагове - те са станали част от общият шум на деня ни....
Има една песен, обаче ,която е по-специална - песента за рождения ден. На английски език " Честит рожден ден " е по-скоро " ЩАСТЛИВ рожден ден " (HAPPY birthday) и мелодията я знаем всички до болка. Още от детската градина децата научават ,че за да поздравят другарчето,което има рожден ден се пее "Хепи бърдей ту ю" и традицията отдавна е това ,което е - част от нас в този толкова важен момент на възхваляване на нечие раждане.Именно от детската градина ,но не нашенска а американска тръгва историята за песента. В средата на 19 век сестрите Пати и Милдред Хил запяват мелодията ,но с друг текст "Good morning to you all".Впоследствие текстът се променя за рожден ден. Песничката е лесна и въздействаща и става за всички (освен ако възрастта не е твърде достолепна а картинката твърде пасторална ).
Е да ,ама....някак си не . Всичко щеше да е идеално ако нямаше една малка подробност- песничката за щастливият ни ден е на английски език.Дали е толкова важно това? Може би не ,освен ако се опитаме да открием добра алтернатива на български език. В главата ми неизменно зазвучава рефренът на Мая Нешкова :

"...Честит да бъде този ден,
във който всеки е роден
и е поел дъх със жажда.
Честит да бъде този час,
когато ти, когато аз,
когато някой се ражда.
Нали с децата ни светът
се подновява всеки път,
за туй е млад този свят.
За приятелите наши
нека вдигнем тежки чаши
и отпием глътка вино.
Нека зло да ни збрави,
да сме живи, да сме здрави
и живеем сто години..."

Обичам тази песен,тя е мелодична, създава страхотно настроение и припевът се помни лесно,но едва ли някой се наема да я изпее акапелно вместо Мая Нешкова при поднасяне на тортата в хола или МОЛ-а(най-малкото свещите ще се разтекат докато бъдат духнати а рожденникът може да остане изненадан от вероятното продължение с на-на-на накрая на песента ) .
Съществуват опити за подобни шлагери,най-вече в други, не толкова популярни детски песнички и неизменният поп фолк,където всеки повод е щастлив повод за празнуване на а впоследствие и под масата. Поздравителните песни умело са инспирирани пак от класическата "Happy birthday" ,но с балкански елементи( за справка - Сашка Васева ).Класическите фолклорни песни пък са по-скоро тъжни песни и явно на рожденните дни не се е отдавало толкова голямо значение щом като не се е извило хоро по този рефрен от древността та чак до наши дни.
Какво излиза?
Съкровенното заклинание за щастие ,цялата тази позитивна емоция, която отправяме за рожденните дни на мало и голямо все още е облечена в езика на Шекспир.Разказът ми в размисли завършва с отворен край- да си пожелаем все пак да се намери някой роден музикант(рожденник),който да напише ПЕСЕНТА с която да пожелаем щастие, която да звучи на всеки рожден ден и във всеки дом,иначе ще си останем прилежни имитатори на масовия вкус.

4 коментара:

  1. Хахаха интересно решение, но качествено. Харесва ми, междо другото мен ме поздравиха веднъж на рожденния ми ден с http://vbox7.com/play:e078634a
    хахахаха и междо другото миналата годинавърнах жеста, на друг човек, но беше наистина много весело, той не очакваше хахаха :)

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за включването и успех!
    Имаш един глас от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много щастие с или без рожден ден. Хареса ми и ще гласувам.

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно е, как си съчетала личното с информативното. Примами ме в началото с контраста, за да го поясниш след това и да прокараш общочовешкия елемент. Красиво е и когато имаш рожден ден, от сега те поздравявам. С песен по избор ;)

    ОтговорИзтриване